Karel Pacner


Po absolvování VŠE nastoupil Karel Pacner v roce 1959 do redakce Mladé fronty, kde pracoval až do odchodu do důchodu. Věnoval se popularizaci vědy, zvláště kosmonautiky – v létě 1969 byl jedním ze dvou Čechů, kteří byli osobně přítomni u vypuštění Apolla 11 k Měsíci na mysu Canaveral. Od roku 1990 se rovněž věnuje moderním dějinám a historii špionáže. Napsal 60 knih literatury faktu, například Hledáme kosmické civilizace, Osudové okamžiky Československa, Osudové okamžiky XX. století, Doteky dějin, Géniové XX. století, Velmistři špionáže, Tajný závod o Měsíc, Českoslovenští vyzvědači a další. Dostal několik cen za popularizaci vědy i za knižní tvorbu. Knižní rozhovor s Karlem Pacnerem Psaní jako posedlost vyšel necelý měsíc před autorovou smrtí v roce 2021.

Související akce a aktuality:

Svět byl na pokraji atomové války

Svět byl na pokraji atomové války
čítanka
Cvičení NATO od 7. do 11. listopadu 1983 vedla stovka dů¬stojníků v centrále SHAPE v belgickém Monsu a ve štá¬bech ve Washingtonu a v Londýně, v poli se jich zúčastni¬lo na 300 tisíc amerických, britských a západoněmeckých vojáků. Vrchol tvořila operace Autumn Forge (Podzimní kovárna), během níž dopravilo za přísného rádiového ti¬cha 133 letadel 19 tisíc vojáků a 1 500 tun nákladu z USA do Evropy.

Dvě milenky okupantů

Dvě milenky okupantů
čítanka
Dvě slavné francouzské ženy se za druhé světové války přátelily s nacisty. Ovšem každá po svém. Jedna, mulatka, která se narodila ve Spojených státech a francouzské občanství získala teprve později, využívala těchto styků k informování odboje. Druhá, rodilá Francouzka, s německými okupanty nejen kolaborovala, ale dokonce pro ně a proti Spojencům pracovala.

Doba koronavirová

Doba koronavirová
rozhovory
Karel Pacner, je jedním ze dvou Čechů, kteří byli v červenci 1969 u startu prvních lidí na Měsíc. Pracoval tehdy v Mladé frontě, umanul si, že takovou převratnou událost musí komentovat přímo z místa, a to také učinil. Jeho každodenní zprávy Houstne, tady Pacner se staly kultovními. Z pohledu dnešní doby, kdy existují mobilní telefony, internet, družicové přenosy…, se zdá být vznik tehdejších reportáží a jejich přenos přes oceán přímo neuvěřitelný. Uběhlo půl století a Karel Pacner pořád patří mezi novinářské špičky a špičky autorů literatury faktu, s novými technologiemi se zcela samozřejmě sžil a od svého počítače dokáže bádat mj. v archivech tajných služeb. O čemž svědčí ohlas jeho posledních knih z oblasti špionáže. Karel Pacner je bezesporu českou jedničkou v popularizaci kosmonautiky i špionáže.

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.