Most špionů aneb má cesta z pekla ke svobodě


Prokop Tomek, Jaroslav Javorský

Neuvěřitelně napínavý a nevšední příběh v sobě snoubí thriller s literaturou faktu!

Jedním slovem dobrodružný a velmi nevšední, ale i poučný životopisný příběh syna předního čs. tenisty 60. let, který se v době vojenské služby po okupaci v roce 1969 dostane nedobrovolně do osidel vojenské kontrarozvědky (VKR), z nichž se mu podaří vyprostit až po několika letech útěkem  do Západního Německa. Ale protože se nechce vzdát své lásky, kterou musel opustit v Československu, odváží se záhy po své emigraci riskantního tahu, který žel nevyjde, a on končí s rozsudkem vojenského soudu na mnoho let v nejtěžším komunistickém žaláři ve Valdicích. Zde se spřátelí mj. s Ivanem M. Jirousem, ale dostane se i do nepříjemné společnosti nejtěžších kriminálních zločinců. Napínavý příběh graduje až do doby, kdy se jeho matce podaří během několika let vyburcovat řadu organizací a politiků na Západě, včetně prezidenta USA Reagana a Jaroslav Javorský je zařazen do výměny špionů na pověstném Mostě špionů v Berlíně. (Je vyměněn za špiona čs. rozvědky Karla Kochera, kterému se podařilo proniknout až do FBI, a jehož odhalení způsobilo v roce 1984 nebývalý skandál.) Osobní příběh Jaroslava Javorského je pouze hřebíčkem, na který věsí autor obraz tehdejší doby, ve kterém dokresluje s nadhledem nejen poměry ve vězení, ale i boj západních politiků na Západě za tehdejší vězně svědomí uvězněné v komunistických vězeních a pracovních táborech v době tzv. „normalizace“. Barvitě líčí otřesné poměry ve věznici a komunisty dodnes popírané vraždění a činy proti lidskosti mocenského aparátu té doby vůbec. Poměry té doby, tak jako příběh sám, jsou popisovány srozumitelně a přístupně pro širší okruh čtenářů. Příběh nepostrádá napětí a líčení Javorského nejen ukazuje, ale i poučuje o síle vůle a mohutnosti duševního potenciálu v nás lidech, který by nám neměl chybět ani v běžném životě dnešní doby, tedy více něž 40 let po událostech, kterou autor ve své knize autenticky líčí. Tím nám připomíná že i tato doba (tedy 20. léta 21.století) je žel znovu plná nejistot a nezakrytých snah komunistů ovlivňovat nejen náš  dnešní život, ale i naši svobodomyslnost, o čemž svědčí i snahy kruhů neomarxistů tak jako nezakrývané snahy o nastolení novodobé totality v naší zemi.

Číst více
399,00 Kč doporučená cena
V prodeji

Most špionů v Knihovně Václava Havla

Most špionů v Knihovně Václava Havla
akce a aktuality

Kniha „Most špionů aneb má cesta z pekla ke svobodě“ bezesporu splňuje požadavky žánru literatury faktu a zároveň knižního thrilleru. Jak jsme se přesvědčili během besedy v Knihovně Václava Havla, kde jsme knihu 6. 11. pokřtili, životopisný příběh někdejšího agenta a později komunisty pronásledovaného a mučeného politického vězně přeplněný sál zaujal.

Číst více

detailní informace

Počet stran 376
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 16.10.2023
Formát 115x185 mm
Hmotnost 0,305 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076625372
Věk od 15
Edice Hot History
Typ Kniha
Vazba brožovaná s přebalem

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.