Jak nás mozek klame

Iluze našich jistot

Albert Moukheiber

Jak rychle se necháme zmanipulovat?

Proč jsme přesvědčeni, že máme pravdu, když se zrovna tak můžeme mýlit? Proč se bojíme pavouka, i když na nás neútočí? Proč se bojíme mluvit před lidmi? Jak můžeme věřit horoskopům? Do jaké míry platí rčení „podle sebe soudím tebe“? Na jakém principu stojí podvodné a poplašné zprávy, které se tak snadno šíří po internetu a sociálních sítích?

Náš mozek musí čelit velmi různorodým situacím odehrávajícím se v často nepřehledném světě a za nejasných okolností. Díky jeho schopnostem umíme přežít. Protože dokáže všechny informace přijímat a pohotově zpracovávat, poskytuje nám navíc pocit, že to, co nás obklopuje, je jasné a logicky uspořádané, a tedy i poměrně bezpečné. Je ale dobré vědět, že mozek se přitom dopouští mnoha zjednodušení a zobecnění, a tím skutečnost často značně zkresluje. Ať už se musí vypořádat s optickým klamem, nebo s příliš složitou informací, do hry vstupuje i naše biologická a dědičná výbava, stres, intuice či podprahové podněty.

Autor představuje již známé i zcela aktuální poznatky z oblasti kognitivní neurovědy – a ačkoli v oblasti populárně naučných publikací jde o poměrně módní téma, tato kniha vyniká tím, jak přístupně a přehledně je problematika vysvětlena. Množství příkladů z každodenního života i zmiňované výsledky vědeckých výzkumů názorně doloží například i to, jak na náš mozek působí reklama nebo politická kampaň a jak snadno se necháme zmanipulovat.

Číst více
299,00 Kč doporučená cena
V prodeji

detailní informace

Počet stran 168
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 26.10.2020
Formát 135x190 mm
Hmotnost 0,195 kg
Jazyk čeština
Původní název Votre cerveau vous joue des tours
Původní jazyk francouzština
EAN 9788076620612
Věk od 15
Edice TEMA
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.