Převrácené životy


Adam Drda

Pronikavé dokumenty vytvořené ve spolupráci České televize a archivu Paměti národa v knižní podobě

Listopad 1989 symbolizuje zásadní předěl mezi pozdním totalitním režimem a demokracií. Od převratu se odvíjela svoboda, která změnila životy všech obyvatel českých zemí, pro každého jednotlivce však znamenala něco jiného, každý se s ní vyrovnával po svém. Jak žili lidé "předtím" a jak "potom"? Nakolik se jejich předlistopadové životy promítají do dnešní situace a nakolik je současná rozdělená společnosti dědictvím minulosti? Jaké naděje a obavy se pojily s listopadem 1989? Kniha přináší například portréty protikomunistických odbojářů a rodin, spjatých s odbojovou skupinou bratři Mašínů, představuje příběh disidentů, jimž listopad 1989 zachránil vyvlastněný domov, ukazuje dilemata, jimž museli i po pádu komunismu čelit lidé vydíraní tajnou policií. A obsahuje také vzpomínky někdejších pohraničníků a příslušníků Sboru národní bezpečnosti, členů komunistické strany. Publikace vychází z dokumentárních filmů, vytvořených v roce 2019 ve spolupráci České televize a archivu Paměť národa.

Hrdinové

Vydíraní

Vyvlastnění

Mlátičky

Pohraničníci

Emigranti

Jde o to, co ze sebe člověk nakonec udělá

Číst více
399,00 Kč doporučená cena
V prodeji

detailní informace

Počet stran 328
Datum vydání 29.10.2020
Formát 160x230 mm
Hmotnost 0,767 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076620605
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

autor knihy

Adam Drda Adam Drda

Adam Drda


Publicista Adam Drda se věnuje především moderním dějinám a tematice holocaustu, působí jako externí redaktor Českého rozhlasu, je spoluautorem rozsáhlého dokumentárního cyklu Příběhy 20. století a jedním ze scenáristů stejnojmenného cyklu České televize. V roce 1989 začal pracovat v tehdy ještě samizdatové revue Střední Evropa, v letech 1999 až 2005 byl analytikem a reportérem české redakce BBC. Dlouhodobě přispívá do Revolver Revue, Respektu či Lidových novin, úzce spolupracuje se společností Člověk v tísni. V roce 2007 získal Cenu Ferdinanda Peroutky.

Zobrazit profil autora

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.