Sbírání umění: vášeň, investice a mnohem víc
%

Sbírání umění: vášeň, investice a mnohem víc


Ethan Westreich Wagner, Thea Westreich Wagner

Konzultanti v otázkách umění Thea Westreichová Wagnerová a Ethan Wagner s využitím svých rozsáhlých zkušeností, které nasbírali za léta spolupráce se sběrateli a uměleckými institucemi, nabízejí prostřednictvím deseti tematických kapitol zasvěcený, ale přitom laikům srozumitelný vhled to někdy trochu záhadného světa sbírání současného umění.

Kniha Sbíraní umění: vášeň, investice a mnohem víc odpovídá na otázky, co je na sběratelství tak úchvatného a co tato vášeň sběratelům přináší emocionálně, intelektuálně a společensky. Autoři uvádějí, že nákup uměleckých děl a budování sbírky jsou – na rozdíl od kupování čehokoliv jiného – motivovány libovolnou kombinací takových faktorů, jako jsou předpokládaný investiční potenciál děl, jejich estetické hodnota, láska sběratelů k umění i jejich soutěživost, intelektuální náboj díla, adrenalin, posilování ega nebo společenského statusu či snaha vzbudit zájem okolí.

Otázky otevírající každou z kapitol jsou přímé a jednoduché: týkají se věcí, které jsme o sbírání současného umění chtěli vědět, ale báli jsme se zeptat. Odpovědi jsou poučné, ale čtivé a obsahují konkrétní příklady z praxe obou autorů. Každou z otázek doprovází fotografie a doplňující texty, které čtenáři umožňují nahlédnout do zákulisí světa moderního umění – na výstavy, do depozitářů, na bienále, na umělecké veletrhy, do soukromí sběratelů – a nabízejí rovněž klíč k interpretaci konkrétních uměleckých děl.

Autoři jsou zároveň vlivnými členy sběratelské obce i vnímavými pozorovateli dění v tomto světě. Díky tomu dokáží přiblížit historický a společenský kontext spletitého světa sběratelů umění. Proč lidé umění sbírají, co jim to přináší, kdo všechno může umění sbírat a jak správně budovat sbírku, jaké jsou vztahy mezi komerčními a veřejnými uměleckými galeriemi a institucemi, to jsou jen některá z témat, jimž se kniha Sbíraní umění: vášeň, investice a mnohem víc věnuje.

Číst více
129,00 Kč doporučená cena
V prodeji

detailní informace

Počet stran 208
Datum vydání 01.06.2015
Formát 175x245 mm
Hmotnost 0,585 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Radek Jahůdka
Původní název Collecting Art for Love Money and More
Překladatel Lukáš Novák
EAN 9788074732799
Věk od 18
Edice TEMA
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.