Herr Direktor a ti druzí. Albrecht Miesbach, protektorátní ředitel Baťových závo


Hana Pospíšilová, Hubert Valášek, Jaroslav Pospíšil

Mimořádný příběh Albrechta Miesbacha a jeho zaměstnanců v Baťových závodech za protektorátu.

Krátce po okupaci Československa v roce 1939 muselo české vedení světoznámé obuvnické firmy Baťa a.s., Zlín vyřešit choulostivé otázky spojené s vlastnictvím firmy. Kvůli tlaku nacistického okupačního aparátu bylo nemožné udržet české vedení, proto si český management do čela vedení zvolil Albrechta Miesbacha, zkušeného vedoucího pracovníka obuvnické firmy v Augsburgu.

Ačkoliv po nástupu do funkce Miesbach oficiálně neslíbil českému vedení loajalitu, podporoval záměry svých kolegů českých ředitelů. Díky své diplomatické obratnosti se mu během války podařilo zachránit řadu lidí před koncentračními tábory či gestapem, zařídit po porážce Slovenského národního povstání návrat povstalců zpět do zaměstnání u firmy Baťa a k rodinám, které byly mezitím podnikem finančně zabezpečeny. Přestože pro českou věc během války riskoval život a vždy se choval jako čestný člověk, byl po osvobození Československa obžalován z pronacistických postojů a souzen.

Autorům se na základě širokého spektra dobových materiálů a archivních pramenů podařilo věrně zrekonstruovat nejen Miesbachův silný životní příběh a historii Baťových závodů během válečných let, ale také podat svědectví o zradě i odvaze jednotlivých lidí a zachytit proces přerodu společnosti od demokracie k totalitě.

Číst více
399,00 Kč doporučená cena
Nedostupné

detailní informace

Počet stran 444
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 11.12.2015
Formát 168x235 mm
Hmotnost 0,87 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Kristýna Hanko
EAN 9788074732690
Věk od 15
Edice WALT
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.