Deník parazita


Jan Stavinoha

Jeden rok v životě člověka pohledem svérázného lidského parazita

Píše se rok 1994 a spisovatel Vladimír, původem z Československa, žije se svou ženou Ester, synem Hugem a bíglem Charliem poklidný život v Amsterdamu. Neví ovšem o tom, že v jeho těle už od narození přebývá i někdo jiný – bezejmenný, ovšem nezhoubný parazit, který se rozhodne zachytit celý rok v životě „své“ rodiny den po dni prostřednictvím deníkových záznamů. Trefné postřehy o leckdy nepochopitelném lidském konání střídá diplomatické urovnávání sporů mezi znesvářenými myšlenkami či ryze praktické obavy o životosprávu parazitova hostitele.

Nejnovější kniha Jana Stavinohy není jen osobitým experimentem: prostřednictvím novinových článků se román vrací k zásadním i méně důležitým událostem roku 1994 a vytváří tak otisk doby, již mají mnozí z?nás v živé paměti a mnozí ji naopak ani nezažili. V postavě Vladimíra, která nese autobiografické rysy, se navíc Janu Stavinohovi povedlo věrně zachytit spisovatele procházejícího tvůrčí krizí, která ústí až do stavů deprese. I přes svou zvláštní vyprávěcí perspektivu tak román nabízí více vrstev, ať už ryze komických či zcela vážných.

Jan Stavinoha (nar. 26. 5. 1945 v Praze) je nizozemský spisovatel českého původu. Studoval klasickou kytaru na pražské konzervatoři, ale za hraní (mj. v poetické vinárně Viola) byl ze studia vyloučen. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 odjel do Londýna, kde založil kytarové duo. Když po roce hostoval na amsterodamské scéně Paradiso, do Londýna se už nevrátil. Debutoval v roce 1982 povídkovou sbírkou Pražský dixieland (Praagse dixieland, č. 2016), v?níž volně zpracovává své zážitky z Prahy 60. let 20. století. (Magda de Bruin Hüblová, iLiteratura.cz)

Číst více
349,00 Kč doporučená cena
V prodeji

detailní informace

Počet stran 368
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 12.08.2019
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,515 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074738562
Věk od 14
Edice WALT
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.