Vytí vlka, vlka vytí


Ag Apolloni

Výrazný hlas současné albánské literatury ve své autobiografické alegorii nešetří nikoho.

Vlk samotář – tak trochu zatracenec, tak trochu punker – na symbolické pouti dantovským peklem, při níž odvážným způsobem poodkrývá, co se mu honí hlavou. Autorovo alter ego tak naráží na otázky sociální a politické bezmoci současného Balkánu, na problém rozkladu vzdělávacího systému, rostoucího náboženského extremismu či historické mytizace.

Paralelně a velmi otevřeně, až Bukowského stylem, líčí také milostné a sexuální vztahy a různé stupně jejich marnosti. Dílo je protkáno všudypřítomnou melancholií a vztekem doprovázeným notnou dávkou humoru s odkazy – často „akademicky“ vysvětlenými jako poznámky pod čarou – na současnou pop music, malířství, film a divadlo. Autorův stylistický rejstřík je neuvěřitelně široký: od nejhrubšího kosovského dialektu po slovník univerzitního pedagoga.

Ag Apolloni (* 1982) je současný kosovský prozaik, básník, dramatik, esejista, kritik a vysokoškolský pedagog. Vystudoval dramaturgii na Umělecké fakultě a albánskou literaturu na Filologické fakultě Prištinské univerzity, kde získal i doktorát a dodnes přednáší. Působí také jako šéfredaktor kulturního časopisu Symbol.

Z albánštiny přeložila Orkida Backus Borshi

Číst více
289,00 Kč doporučená cena
V prodeji

detailní informace

Počet stran 264
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 10.06.2019
Formát 120x185 mm
Hmotnost 0,343 kg
Jazyk čeština
Původní název Ulurima e ujkut
Původní jazyk albánština
Překladatel Orkida Backus Borshi
EAN 9788074738128
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.