Invaze


Stanislaw Lem

Polský spisovatel Stanislaw Lem je považován za jednoho z nejoriginálnějších autorů literatury science fiction a spekulativní prózy vůbec. Dodnes jsou vysoce ceněny jeho povídky z přelomu 50. a 60. let, mimo jiné „Lymphaterův vzorec“, „Přítel“, „Krysa v labyrintu“ či „Kladivo“, které v zárodečné podobě obsahují všechna základní témata jeho tvorby, jež autor dále rozpracovával ve svých románech Solaris, Nepřemožitelný či Planeta Eden. Znalec polské sci-fi Pavel Weigel shromáždil tyto nejlepší povídky (nezařazené do žádných cyklů) do jediného sborníku, a čtenáři si tak mohou vychutnat esenci opravdové originality á la Lem. K výboru je připojena Lemova stať „Můj život“, která vychází v češtině poprvé a osvětluje některá nečekaná východiska autorovy tvorby.

Stanislav Lem (1906–1936) patří k významným představitelům evropské science fiction, německá literární věda ho považuje vedle Philipa K. Dicka za nejvlivnějšího autora tohoto žánru od dob H. G. Wellse. Pravdou je, že autorovy romány i „vědeckosatirické“ cykly Vzpomínky Ijona Tichého, Futurologický kongres či Kyberiáda jsou natolik svébytné, že dodnes představují neopomenutelné milníky science fiction, stejně tak jako autorovy spekulativní futurologické statě či fiktivní recenze knih a popisy budoucích vynálezů.

Číst více
259,00 Kč doporučená cena
Nedostupné

detailní informace

Počet stran 272
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 01.03.2010
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,39 kg
Jazyk čeština
Původní jazyk polština
EAN 9788000024967
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

autor knihy

Stanislaw Lem Stanislaw Lem

Stanislaw Lem


Když v roce 1951 polští čtenáři se zatajeným dechem sledovali dramatickou výpravu pozemské posádky na Venuši, bylo jméno autora knihy – Stanisław Lem – prakticky neznámé. Román Astronauti zapůsobil tehdy jako zjevení. Takřka vzápětí byl přeložen do několika jazyků. Během následujících třiceti let se Stanisław Lem stal světově uznávaným autorem žánru science fiction. Psal psychologické romány jako Solaris, filozofické eseje a novely jako Pánův hlas a Golem XIV a ve Hvězdných denících s neopakovatelnou ironií a nadhledem zkoumal podivnosti lidského chování, společnosti a civilizace.

Zobrazit profil autora

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.