Bod tání


Martin Němec

Dvacet povídek, u nichž roztaje i ten nejnáročnější čtenář.

Bod tání je již třetí povídkový soubor hudebníka, malíře a spisovatele Martina Němce. Dvacet příběhů s často bezejmennými protagonisty vychází z reálného světa kolem nás, ale nezřídka čtenáře konfrontuje s čímsi fantaskním, magickým, nevysvětlitelným. Proti tomu autor staví povídky, které na první pohled působí banálně – například třídní sraz po letech –, ale tento dojem i díky obraznému, místy až básnickému jazyku Němcových textů záhy mizí.

Literární historik a teoretik Petr A. Bílek o knize píše: „Dvacet nových povídek Martina Němce přesvědčivě dokládá, že povídka není odpad z materiálu, který nevydal na román, ale že je svébytným útvarem s vlastními pravidly, podobnými pravidlům výroby miniatur. Na malém prostoru letmo potkáváme neznámé postavy, kterým se přihodí zvláštní věci, jež se často z banálního začátku vyvinou k fatálnímu konci. (…) Němcův básnivý jazyk evokuje atmosféru a čtenáře pobízí nehledat jen to, co se tu odehrává, ale i to, co to znamená.“

Martin Němec: hudebník, malíř a spisovatel. Narozen 16. 6. 1957 v Praze, kde absolvoval malířství na Akademii výtvarných umění u profesora Jana Smetany. Kapelník a výhradní autor hudby a textů rockové skupiny Precedens a Lili Marlene. Natočil desítky autorských alb. Tvůrce hudby k mnoha filmům a divadelním hrám. Autor scénářů k filmům T.M.A. a Perníková věž a jejich literárního zpracování. Vydal dvě knihy povídek – Stodola (Paseka, 2004) a Vana s výhledem (XYZ, 2008). Jeho obrazy jsou zastoupeny v uměleckých sbírkách doma i v zahraničí a byly prezentovány na desítkách samostatných výstav. Aktuálně se intenzivně zabývá psaním.

facebook.com/martin.nemec.umelec/

Číst více
249,00 Kč doporučená cena
V prodeji
Podobné

detailní informace

Počet stran 168
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 11.02.2019
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,287 kg
Jazyk čeština
EAN 9788025910504
Věk od 14
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

ceskatelevize.cz - Povídky Martina Němce stírají hranice, Daniel Mukner


„…Poslední dobou je nepsaným pravidlem, že během roku vyjde alespoň jedna povídková sbírka, jež tne do živého a stane se (malou) literární událostí. Letos se toto pravidlo možná naplnilo už během prvních týdnů. Martin Němec vydal svou třetí povídkovou sbírku s názvem Bod tání…“

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.