Ptáci bouře


Einar Kárason

Dramatický příběh o střetu skupiny islandských rybářů s neúprosnou přírodou.

Dvaatřicet mužů na palubě trauleru plně naloženého úlovkem okouníků se už chystá vyrazit z newfoundlandských lovišť zpátky u domů na Island, když je zasáhne prudká arktická bouře. Celý povrch lodi zakrátko pokryje ledová námraza a hrozí, že už tak přetíženou loď stáhne i s posádkou do smrtících vln. Bouře zuří dál a dál a muži na palubě i v podpalubí vedou vysilující boj o přežití. Na otevřeném moři není před běsnícím živlem kam uniknout. V ledovém sevření uvízly i další rybářské lodě, z nichž přichází zoufalé volání o pomoc. Kárasonova kniha je inspirována skutečnými událostmi, při nichž si moře na rybářích vybralo krutou daň. Ptáci bouře vychází v překladu Marty Bartoškové.

Einar Kárason (*1955 v Reykjavíku) je islandský spisovatel a scenárista, který se řadí k nejčtenějším autorům své generace, nejvíce se proslavil díky trilogii z Ďábelského ostrova; první díl dokonce zfilmoval slavný režisér Fridriksson. Kárasonův román Zuřivost (2009) byl ve výběru na Cenu Severské rady a získal Islandskou knižní cenu. Ptáci bouře jsou první překlad do češtiny.

„Nejvýraznější rysem Kárasonova psaní je vnímavost pro různé hlasy.“ Bokmenntir.is

Číst více
249,00 Kč doporučená cena
V prodeji

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.