
Jsme to, co jíme. Dějiny lidstva prostřednictvím jídelního stolu.
Jsme to, co jíme. Tento aforismus nám sděluje velice hlubokou pravdu o naší civilizaci, pravdu, která hrála v dějinách lidstva po tisíce let nesmírně významnou roli.
Kniha s pomocí úryvků z barvitě napsaného deníku jistého kupce žijícího v šestnáctém století živým způsobem popisuje osudy lidí i celých společností v uplynulých dvanácti tisíciletích, a to na příkladu potravin, které coby zdroje pěstovali nebo lovili, s nimiž obchodovali a které také konzumovali. Zároveň publikace předkládá fascinující, ale i značně pesimistický obraz toho, co lze čekat v příštích letech.
Autoři díla nám energickým stylem líčí napínavé příběhy, zachycující atmosféru tak odlišných míst, jakým jsou starověká Mezopotámie a imperiální Británie. Z prvního města vzniklého v kdysi prosperující oblasti zvané Úrodný půlměsíc čtenáře přenášejí k přehnaně vyčerpávaným obilnicím a miskám rýže dnešní Číny, a přibližují mu, jak důležité byly a jsou potraviny pro lidstvo.
Města, kultura, umění, vlády, náboženství, to všechno vzniká na základě vytvoření a výměny přebytků potravin, a vyspělé civilizace se budují díky přepravě kukuřice, pšenice a rýže proti proudu řek až do kuchyní minulých generací.
Nakonec však nevyhnutelně přichází čas, kdy se neurodí, pole utrpí erozí nebo poklesnou teploty, a centrum moci se pak přesouvá jinam. Jednotlivé kultury pak upadají do temných dob chudoby, hladu a války.
Něco takového se stalo na konci říše římské, kdy otroci na plantážích příliš namáhali půdu v Evropě a v Egyptě, takže ji připravili o plodnost. Stalo se tak ale i starodávným Mayům, kteří během staletí, kdy v jejich říši panovalo sucho, museli opustit svá nádherná města. A stalo se tak i ve čtrnáctém století, kdy středověké společnosti zničil hlad a mor, stejně jako ve století devatenáctém, kdy katastrofické postupy kolonizátorů uvrhly polovinu světa do takové bídy, že se z ní už nikdy nevzpamatovala.
Také dnes je však náš přístup k potravinám ohrožen, i když žijeme v době úžasné zemědělské produktivity a geneticky modifikovaných plodin.
Kniha Potravinové říše vynikajícím způsobem popisuje, jak v minulosti probíhaly jednotlivé cykly konzumace potravin, zabývá se však i budoucností, líčí například, jak by mohla situace, kdy rybáři lovící v deltě řeky Mekongu krevety vytáhnou z vody jen prázdnou síť, vyvolat nepokoje v Karibské oblasti.
Autoři publikace také popisují, k čemu dochází, když nějaké kultuře nebo národu dojdou potraviny, a ukazují tvář světa, který začal mít hlad.
Impérium jídla je fascinujícím, svěžím vylíčením dějin prostřednictvím jídelního stolu. K tématu dílo přistupuje v širokém záběru a čtenáři přináší provokativní analýzu dnešního světa. Něco takového je přitom v době globálního oteplování a potravinových krizí nepostradatelné.
Číst více
Podobné
detailní informace
Počet stran
436
Ke stažení
pdf
Ukázka.pdf
Datum vydání
06.05.2019
Formát
135x190 mm
Hmotnost
0,483 kg
Jazyk
čeština
Původní název
Empires of Food
Původní jazyk
angličtina
Překladatel
Lubomír Sedlák
EAN
9788074737817
Věk od
15
Edice
TEMA
Typ
Kniha
Vazba
brožovaná lepená s chlopněmi