Planeta Eden


Stanislaw Lem

Kultovní příběh o meziplanetárním kontaktu z pera mistra sci-fi

Když raketa se šesti astronauty – Koordinátorem, Inženýrem, Chemikem, Fyzikem, Kybernetikem a Doktorem – havaruje na dosud neprobádané planetě, jako zázrakem všichni přežijí. Během několika průzkumných výprav nacházejí známky civilizace, ovšem takové, která rajský Eden nepřipomíná ani zdaleka. Hrůzná opuštěná továrna, která vyrábí a zase ničí vlastní produkty, masový hrob, děsivé město… To vše v posádce lodi vyvolá dojem degenerované a trpící civilizace. Vše vyvrcholí, když se s jedním z „Edeňanů“ střetnou tváří v tvář… Před astronauty tak stojí zásadní otázka – mají zasáhnout ve prospěch utlačovaných, nebo se raději vyhnout otevřenému konfliktu a hledat cestu domů? Všichni členové posádky teď vědí, že mají v rukou osud celé jedné planety… -- Planeta Eden není jen příběhem o střetu lidské a cizí civilizace, je to také příběh obrovského morálního dilematu, kterému posádka čelí a které nemá správné řešení. Jak píše František Novotný ve svém doslovu,„V Planetě Eden se Stanisławu Lemovi poprvé podařilo na vědecké bázi skloubit klasické téma sci-fi se specifickými morálními problémy, jež by kontakt s mimozemšťany přinesl. Planeta Eden tak svým analytickým charakterem přesahuje nejen žánr sci-fi, ale rámec beletrie vůbec.“ – Přeložil Jaroslav Simonides.

Číst více
299,00 Kč doporučená cena
Nedostupné

detailní informace

Počet stran 304
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 14.05.2018
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,41 kg
Jazyk čeština
Číslo dílu 2
Původní název Eden
Původní jazyk polština
Překladatel Jaroslav Simonides
EAN 9788025908761
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

video

autor knihy

Stanislaw Lem Stanislaw Lem

Stanislaw Lem


Když v roce 1951 polští čtenáři se zatajeným dechem sledovali dramatickou výpravu pozemské posádky na Venuši, bylo jméno autora knihy – Stanisław Lem – prakticky neznámé. Román Astronauti zapůsobil tehdy jako zjevení. Takřka vzápětí byl přeložen do několika jazyků. Během následujících třiceti let se Stanisław Lem stal světově uznávaným autorem žánru science fiction. Psal psychologické romány jako Solaris, filozofické eseje a novely jako Pánův hlas a Golem XIV a ve Hvězdných denících s neopakovatelnou ironií a nadhledem zkoumal podivnosti lidského chování, společnosti a civilizace.

Zobrazit profil autora

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.